Учени са сканирали дигитално мумията на тийнейджър, починал преди 2300 години,

...
Учени са сканирали дигитално мумията на тийнейджър, починал преди 2300 години,
Коментари Харесай

Учени разкриха тайните на 2300-годишна мумия

Учени са сканирали дигитално мумията на младеж, умрял преди 2300 години, научавайки значими нови детайлности за него, написа The Guardian. Компютърната томография е употребена, с цел да се избегне разопаковането на останките.

Момчето евентуално е било от заможно семейство с висок обществен статус - по тялото му има 49 амулета, множеството от които са направени от злато, а някои от полускъпоценни камъни. Вярвало се е, че талисманите пазят тялото и му дават мощ в задгробния живот.
По костите и изчезналите мъдреци учените дефинират възрастта, на която е умряло детето - то е било на 14 или 15 години. Експертите откриха, че момчето не е било обрязано. Поради това откривателите одобряват, че той не е египтянин, защото момчетата в античен Египет са били подлагани на тази процедура преди да навърши 13 години.
Момчето е заровено със сандали. Вероятно се допуска, че той ще излезе в отвъдното с такива обувки.

Мумията е известна като  " златното момче ". Намерена е през 1916 година в гробище, употребявано от 332 до 30 година пр.н.е. в Наг ел-Хасай в Южен Египет. Оттогава останките се съхраняват в мазе в Египетския музей в Кайро и не са изследвани обширно.Прочетете още
 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР